Все буде Україна!

Ми працюємо у воєнний час. Усі замовлення своєчасно обробляються та відправляются у доступні регіони.

Акумуляторні батареї заряджатимуться від звуку

Група вчених із Південної Кореї успішно розробила нову технологію підзарядки акумуляторних батарей під час відтворення музики або просто під час розмови.

В даний час цю технологію вже можна застосовувати для мобільних телефонів, але роботи продовжуються далі і можливе її застосування і більш ємних акумуляторних батарей - смартфонів, нетбуків і ноутбуків. Звукові хвилі перетворюються на електрику. Не має значення походження звукових хвиль – це може бути звичайна розмова, музика, що грає, або просто звичайні фонові шуми.
Як зауважив керівник досліджень, доктор Сан-Ву Кім, співробітник Інституту нанотехнологій у Сеулі (Сункьюнкванський університет), сфери застосування нової технології величезні. Вона поширюється не лише на мобільні електронні пристрої, що мають літій-іонні акумулятори. Це можуть бути охоронні вуличні відеокамери, пожежна сигналізація тощо. Всі пристрої, які повинні працювати від акумуляторних батарей тривалий час без постійних джерел живлення.
Метод заснований на використанні мікроскопічних ниток оксиду цинку, розташованих між катодом та анодом. Звукові хвилі змушують вібрувати платівку, яка передає механічні навантаження на мікроскопічні нитки. А вже ті внаслідок стиснення-розтягування виробляють електричний струм, який і здатний заряджати акумуляторну батарею. Вже створено лабораторний екземпляр пристрою, який перетворює шум на 100 децибел (шум автомобіля, що проїжджає) на 50 мілівольт. Звичайно, цієї потужності поки що недостатньо для повної зарядки акумуляторної батареї ноутбука, але дослідження продовжуються і південнокорейські вчені не втрачають надії на швидкий успіх.