Все буде Україна!

Ми працюємо у воєнний час. Усі замовлення своєчасно обробляються та відправляются у доступні регіони.

Літій-повітряні батареї – крок у майбутнє?

Поява промислових технологій виробництва літій-повітряних акумуляторів може стати величезним стрибком у розвитку та вдосконаленні енергоакумулюючих пристроїв. Це дозволить значно знизити вагу батарей, спростити процес виготовлення та, відповідно, значно знизити собівартість при одночасному покращенні якісних показників.

Щоправда, всі випробування поки що не вийшли за стіни наукових лабораторій, але вчені впевнені, що вони знаходяться на правильній дорозі. Принцип дії літій-повітряних акумуляторів ґрунтується на тому, що для перенесення іонів літію використовується кисень, що знаходиться у повітрі. Головною проблемою було те, що активні форми кисню вступають у реакцію з компонентами батареї та швидко виводять їх з ладу. Донедавна досвідчені зразки могли витримувати дуже мало циклів заряд-розряд.

Зараз вчені стверджують, що їм вдалося винайти новий матеріал електроліту, який не вступає в реакцію з киснем, що набагато збільшує кількість циклів, а теоретична ємність заряду збільшується більш ніж у 10 разів у порівнянні з існуючими у звичайних літій-іонних акумуляторах. Як електроліт вони запропонували використовувати похідне етиленгліколю – тетераетилендиметиловий ефір етиленгліколю з додаванням комплексу солей літію LiCF3SO3. "Дуже важливо, що реакції кисню проходять у ньому так швидко, що нам не вдалося виявити навіть слідів LiCO3+ - продукту розкладання електроліту", - заявили вчені. Така хімічна стабільність електроліту спостерігалася навіть після сотого циклу заряджання. Крім того, нова батарея може мати заряд до 13 500 Wh/kg, у той час як у сучасних батарей цей показник становить 150 Wh/kg. Навіть якщо зважити на те, що при масовому виробництві цей показник може зменшитися вдесятеро, то все одно характеристики нових батарей будуть унікальними.