Все буде Україна!

Ми працюємо у воєнний час. Усі замовлення своєчасно обробляються та відправляются у доступні регіони.

Літій-іонні акумулятори стануть безпечнішими

Вчені з Університету Джонса Хопкінса, відділення Лабораторії прикладної фізики (APL) в місті Лорел, штат Меріленд, США розробили недорогий датчик, який може попередити про катастрофу батареї, що насувається. Дослідникам вдалося знайти спосіб зв'язати електричні параметри осередків акумуляторів із їхньою внутрішньою температурою.

Завдяки своїй високій щільності, літій-іонні акумулятори стали найбільш поширеними накопичувачами електричної енергії, що використовуються в різних сферах – від мобільної переносної електроніки до гібридних електромобілів, військової та космічної техніки. Однак проблеми безпеки досі вимагають вирішення, у засобах масової інформації все ще трапляються повідомлення про виникнення пожеж унаслідок перегріву батарей.

"Аномально висока температура в осередках акумуляторів завжди є наслідком того, що порушено процес електрохімічних реакцій", - сказав професор Майкл Хідман, керівник групи вчених в APL. "Такі зміни можуть відбутися протягом кількох секунд, що може призвести до негативних наслідків, аж до виникнення пожежі". Вони змогли вимірювати температуру захисного шару між електродами та електролітом в акумуляторі при нормальній роботі та при роботі з перевантаженнями. Таким чином вдається за допомогою датчиків, що реагують на зміну температури, запобігти небезпечному нагріванню пристрою.

Новий датчик дозволяє точніше управляти параметрами роботи акумуляторів за рахунок своєчасного виявлення критичних значень теплового режиму, що робить роботу батареї ще безпечнішою. APL вже подала заявку на патентування свого винаходу і зараз проводить додаткові випробування його можливостей.