Все буде Україна!

Ми працюємо у воєнний час. Усі замовлення своєчасно обробляються та відправляются у доступні регіони.

Розроблено новий алгоритм заряджання літієвих акумуляторів

Співробітники інженерної школи, які працюють при Університеті в штаті Каліфорнія, заявили, що їм вдалося значно вдосконалити алгоритм якісної оцінки стану літієвих (іонних Li-Ion та полімерних Li-Pol) акумуляторів. Якщо їм вдасться підтвердити свої розробки, очікується зниження ціни цих недешевих пристроїв мінімум на 25%, процес зарядки прискориться вдвічі і збільшиться щільність заряду. Так, такі перспективи дуже подобаються всім споживачам акумуляторів.

Зараз літій-іонні та літій-полімерні акумуляторні батареї мають систему BMS (battery management system), яка в автоматичному режимі стежить за температурою та показниками напруги (швидкість зміни та фактичне значення). Виробники встановили складний режим заряджання, який збільшує термін служби акумуляторів. Під час заряджання акумулятора в період тривалого інтервалу відбувається зарядка малими струмами, а в короткі періоди зарядки на акумулятор подаються значні струми, що досягають десятків і сотень ампер.

Мікроконтролюючий пристрій не допускає розряду нижче 15% ємності та заряду вище 95% ємності. Це дозволяє збільшити ресурс акумулятора та продовжити термін його служби. Проте, поточні програми можуть стежити лише за напругою струму, а ці показники не можуть точно оцінити стан акумулятора. Тому виробники з метою безпеки змушені суттєво збільшувати ємність батареї та експлуатувати її в щадних режимах. Звичайно, це призводить до необґрунтованого збільшення собівартості товару.

Група вчених на чолі з професором Мирославом Крістічем спробувала змінити алгоритм роботи BMS, контролювати не напругу, а всі хімічні та фізичні процеси, що протікають в акумуляторі під час його експлуатації. Це означає, що більше не потрібно буде робити «резервну» ємність для батареї з метою забезпечення безпеки. Автори розробки припускають, що акумуляторні батареї для ноутбуків можна буде заряджати не більше 15 хвилин, ємність збільшиться на 10-15% і ціна знизиться на 5-10%. Щоправда, це поки що лише теоретичні розробки, їх треба ще підтвердити лабораторними випробуваннями.